Fri fragt over 500 kr.

Sikker betaling

   E-mærket webshop

Dansk brugskunst webshop

Søg
Close this search box.
0 0,00 kr.
Søg
Close this search box.

Påskeklokke med de mange navne

7 ting du måske ikke vidste om påskeklokker?

 

Påskeklokker, Helleborus og juleroser er alle 3 i samme familie og bliver ofte kaldt det samme i flæng. Men se nedenfor og bliv klogere på de 3 skønheder.

Skønne i haven og skønne i et dejligt keramikfad fyldt med vand, hvor de kan flyde rundt.

                                         

Her får du svar på 7 spørgsmål på de smukke forårsagtige blomster som fylder vores haver lige nu.

Personligt syntes jeg, at tiden med Helleborus er så dejlig. De pibler frem og blomster i perioden december til maj. Lige på det tidspunkt hvor intet andet har farve i haven.

Besøg supermarkeder, blomsterhandler og planteskoler her i december og i marts og udvælg de sorter som du syntes, der skal suppleres op med i din have og i krukker. Så kan du år efter år nyde det smukke farvehav.

Hvad er forskellen på juleroser og påskeklokke – og er der forskel?

Ja det er der. Begge typer er i slægten Helleborus.

Julerose (Niger): Denne blomstrer omkring juletid og er i smukke hvidlige farver – en rigtig vinterblomst

Påskeklokke (Orientalis): Denne blomstrer i det tidlige forår og frem til maj. Det er påskeklokken som er i de mange smukke farver og typer – både med enkelte blomster og med dobbelte blomster.

Vi er nu begyndt at se forskellige krydsninger af påskeklokken og julerosen. Dette er et forsøg på at dyrke blomster som har en større holdbarhed.

Hvordan formeres Helleborus slægten?

Nogle sorter som de nyeste typer kan kun deles hvorimod de rene påskeklokker og Juleroser spredes via frøsåning. Derfor er det vigtigt at du passer på, når du luger omkring dine Helleborus, så du ikke kommer til at fjerne de små spirende nye planter.

Ønsker du at bevarer farven på din påskeklokke, kan de dele den på vanlig vis. 

Da påskeklokker elsker at stå uberørt ligesom pæoner, vil du opleve at den måske ikke blomstre året efter deling. For at give den blivende plante bedste vilkår, skal du nøjes med at skære lidt af planten ved deling.

Skifter dine Helleborus farve?

Dine moderplanter skifter ikke farve, men de frøsåede spirende planter kan få mange forskellige farver.
Derfor bør du, når du ser farven på planten, sætte den i potte eller flytte den derhen, hvor farverne passer.

Personligt syntes jeg det er smukt når de vokser vildt mellem hinanden i et stort farvemiks.

Hvordan så frø fra dine Helleborus?

Der er 2 måder at frø så Helleborus. Den ene er at lade dem smide frø hvor den står, og derved får du en masse små planter, som du kan flytte hvorhen du syntes. Den anden måde er et tage frø lige så snart at frøkapslerne åbner sig. Du skal så dine frø lige så snart at de er modne. Dette er ca. i juli.

Ønsker du at tage frø fra, lægger du dem ovenpå jorden i en bakke fyldt med så-jord. Herefter lægger du et tyndt lag vasket grus over. Det at arbejde med frøsåning er en prøve på tålmodighed. Der kan gå op til 3 år før der kommer blomst i.

Fordele og ulemper ved frø såning. Du får ikke sygdom i dine planter, men du kender ikke farven og udseende når de begynder at blomstre.

Hvor og hvordan trives Helleborus bedst?

Hvis dine Helleborus skal stortrives, skal du finde skyggefulde men lyse områder i din have. Jorden skal være muldrig. Du kan evt. tilsætte kalk hvis der ikke er blomstring eller minimal blomstring.
Jorden må ikke være for våd, derfor skal jorden være veldrænet. Og bedste placering er under træer, buske og store stauder, så kan de også klar sol. Står de hvor der er bladmuld, eller kan du flytte noget af det over til planterne, vil de elske det.

Sygdom i planterne, hvad så?

Er planten angrebet af svampesygdomme, kan du med fordel fjerne de angrebne blade. Hvis du vil være på forkant, kan du skære bladene af når de ligger fladt på jorden og er lidt kedelige, så det kun er blomster og knopper som står tilbage, så svampesygdomme ikke spreder sig til de nye små planter.

Er Helleborus en krukkeplante?

De kan sagtens stå i krukker, men de trives ikke så godt og bliver ikke så store og kraftige. Men sæt dem i krukker til jul og her i foråret, og når de så er ved at være klar til frøtagning, kan du sætte den over i haven.
Det eneste minus er, at de måske ikke blomstre året efter.

Helleborus som afskåret

I min forretning bruger jeg juleroser og påskeklokker flittigt i mine buketter. De er skønne og lette. Det der er vigtigt, er at de kan drikke masser af vand. Lav et godt skråt snit og derefter flæk stilken på langs. Lad aldrig blomsterne stå i for lidt vand. Til gengæld elsker de at svømme rund i en rustik flot skål med vand.

Håber du har fået lyst til at skabe din egen have fyldt med disse smukke forårsbebudere. Det er nu du skal på indkøb.

                                      Påskeklokker i vand i rustik skål

 

Har du spørgsmål til produkter? Kontakt os og vi vil gøre vores bedste for at hjælpe dig. Du er også altid velkommen i vores fysiske butik i Strib, hvor du kan blive inspireret af vores utroligt alsidige udvalg. 

Kærlig hilsen og god dag
Christa

 

Del her:

Indkøbskurv
0
0
Din kurv
Din kurv er tomTilbage til shop
Calculate Shipping

Log ind på din konto